Sağlıklı YaşamGenel

Zehirlenme Vakalarında İlk Yardım

Genellikle gıdalar üzerinden rastlanan zehirlenmeler kimyasal maddeler ve ilaçlar yüzünden de olabilir. Vücuda alındığı esnada olumsuz etkilere ve daha ciddi bir boyut olan ölümle sonuçlanabilir. Hafife alınan fakat ciddi bir önlem alınması gereken kimyasal içeren temizlik ürünleri kullanımında ortaya çıkan buhar zehirlenmelere sebep olur.

Zehirlenme Vakalarında Yapılması Gereken İlk Yardım Aşamaları

Çocuklarda ortaya çıkan uyku hali, konuşmada bozukluklar, dengesizlik ve kusma gibi şikayetler de zehirlenme durumundan şüphelenebilir. Zehirlenme durumu 3 şekilde gerçekleşebilir. Sindirim yoluyla, solunum yoluyla ve deri yoluyla zehirlenme çeşitleri vardır. Bu zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım müdahaleleri farklılık gösterir. 

Sindirim Yoluyla Zehirlenme Vakası

Zehirli madde sadece ağız ile temas etmiş ise su ile çalkalanabilir. Kusma bulantı gibi şikayetleri var mı gözlemlenir. Yakıcı madde alınımı gerçekleştiyse hasta asla kusturulmaya çalışılmamalıdır. Bilinç kaybı yaşanan hasta koma pozisyonuna getirilmeli ve tıbbi yardım istenmelidir. 

Solunum Yoluyla Zehirlenme Vakası

Özel ambulans isteyerek hem zaman kazanıp hem de olayla ilgili bilgileri uzman kişilerle paylaşarak vakit kazanabilirsiniz. Özel ekip gelene kadar İlk olarak olay yerinin güvenliği sağlanmalıdır. Gaz vanası gibi yerler kapatılmalı ateşle girilmesi yasaklanmalıdır. Hastanın derhal temiz hava alması şarttır. Cam, kapı ve balkon açılır veya hasta o ortamdan uzaklaştırılır. Hastanın bilincine ve solunum yoluna bakılır. Bilinci kapalı olan hastalarda koma pozisyonu yapılır ve acilen tıbbi yardım istenir.

Deri Yoluyla Zehirlenme Vakası

Özel ambulans ilk olarak yapılması gereken işlemlerden birisidir. Deri yoluyla zehirlenmelerde olayın yaşandığı ortamın güvenliği sağlanır. Hastanın yaşam bulgularına bakılır. Yardım edecek kişi için ellerin zehirli maddeden kaçınılması gerekir. Zehrin bulaşmış olduğu kıyafetler dikkatlice çıkartılır. Zehrin temas ettiği bölge yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika su ile bolca yıkanmalıdır. Hastanın güvenliği sağlanır ve tıbbi müdahale için özel ambulansın gelmesi beklenir. 

Zehirlenme Vakalarının Oluşmaması İçin Alınacak Önlemler 

Evde bulunan ilaçlar ortalıkta bırakılmamalı ve mümkünse kilitli ilaç dolabı yapılmalıdır. Pet şişe gibi günlük kullanıma müsait olan kaplarda temizlik ürünü saklanmamalıdır. Zamanı geçmiş ilaçları tuvalete atarak imha edebilirsiniz. İlaçlar ve kimyasal maddeler aynı ortamda saklanmamalıdır. 

Ambulans hizmetleri bu vakalarda 7/24 hizmet verir. Zehirlenme durumunu gözlemliyorsanız buna bağlı olarak evdeki ilaç kutuları incelenmeli ve boş olanlar doktora gösterme amaçlı götürülmelidir. İçilen kimyasal maddelerde asla hastayı kusturmaya çalışmayın diğer organlara zarar verebilirsiniz. Zehirlenme durumu yaşayan bireye öncelikle kusturmak gibi bir işlem için zorlamayınız. Bunun yerine hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Kaynak : https://dunyaambulans.com.tr/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu